GIDA İŞLEME MAKİNALARI HİJYENİK ÜRÜN BELGELENDİRME sistemi, gıda imalatına yönelik ekipman ve fabrikaların hijyenik tasarım ilkeleri açıklanmaktadır. Hijyenik tasarım ilkelerini uygulamanın temel nedeni, gıda ürünlerinin kirlenmesini önlemektir.
Yetersiz hijyenik tasarım ekipman ve fabrikalarının temizlenmesi zordur. Kalıntılar (toprak) yarıklar ve ölü alanlarda tutulabilir.
Ürün kalıntıları, üründe bulunan mikro organizmaların hayatta kalmasını ve çoğalmasını sağlar. Temizlik ve dezenfeksiyon kimyasallarının kalıntıları korozyon riskini arttırır ve sonraki ürün gruplarını çapraz kirletebilir. Ek olarak, kirleticiler, örn. işleme ve paketleme sırasında ürünle birlikte yabancı madde, alerjenler, yağlayıcılar, deterjanlar ve dezenfektanlar taşınabilir.
Ekipman ve fabrika tasarımının temel amacı mühendislik işlevlerini yerine getirmektir. Bazen hijyenik tasarımın gereklilikleri işlevsellik ile çelişir. Kabul edilebilir bir uzlaşma, gıda güvenliğini asla tehlikeye atmamalıdır.
Hijyenik gereklilikleri ilk tasarıma dahil etmek daha etkilidir, çünkü mevcut bir tasarımın yükseltilmesi çok pahalı olabilir ve başarısız olabilir. Yararları sadece ürün güvenliği değil aynı zamanda ekipmanın kullanım ömrünü uzatma, bakım önlemlerini azaltma, sürdürülebilirliği arttırma ve işletme maliyetlerini düşürme potansiyelidir.
Gıda İşleme Ekipmanları Hijyenik Ürün Belgelendirme ilk olarak 1993 yılında Avrupa Makine Direktifinin hijyenik şartlarını daha ayrıntılı olarak açıklamak amacıyla yayınlandı. Daha sonra bu direktife EN 1672-2 ve EN ISO 14159 standartlarına dahil edildi.
GIDA İŞLEME MAKİNALARI-HİJYENİK ÜRÜN BELGELENDİRME için aşağıdaki belirtilen standartlar kullanılarak gerçekleştirilir.
- EN 1672-2 Gıda işleme makinaları - Temel kavramlar - Bölüm 2: Hijyen kuralları
- EN ISO 14159 Makinalarda güvenlik- Makinaların tasarımı için hijyen şartları
- European Hygienic Engineering & Design Group kılavuzları
- FDA 21 CFR
- ISO 21469 Safety of machinery - Lubricants with incidental product contact - Hygiene requirements
- Lelieveld, H.L.M., (1990) Processing Equipment and Hygienic Design. In: Microbiological and Environmental Health Issues Relevant to the Food and Catering Industries. Symposium Proceedings, Campden & Chorleywood Food Research Association Group, Chipping Campden, 6-8 February 1990
Gereklilikler
Hygienic equipment class I/Hijyenik Ekipman Sınıf 1
Yerinde temizlenebilir ve sökülmeden ilgili mikroorganizmalardan kurtarılabilir.
Hygienic equipment class II/Hijyenik Ekipman Sınıf 2
Sökme işleminden sonra temizlenebilir ve yeniden birleştirmeden sonra ilgili mikroorganizmalardan kurtulabilen ekipman.
GIDA İŞLEME MAKİNALARI-HİJYENİK ÜRÜN BELGELENDİRME aşamaları için aşağıdaki maddeler ışığında saha denetimi ve testler gerçekleştirilmektedir.
4 İşlevsel hijyen gereksinimleri
4.1 Temizlenebilirlik (dezenfeksiyon için ön koşul)
4.2 Mikroorganizma girişinin önlenmesi
4.3 Mikroorganizmaların büyümesinin önlenmesi
4.4 Girişin ve haşere istilasının önlenmesi
4.5 Yabancı partikül kirliliğinin önlenmesi
4.6 Kimyasal kirlenmenin önlenmesi
4.7 Diğer gerekliliklerle uyumluluk
5 Yapı malzemeleri
5.1 Genel
5.2 Metaller
5.3 Polimerik malzemeler
5.3.1 plastikler
5.3.2 Elastomerler
5.4 Diğer malzemeler
5.5 Yapıştırıcılar ve sızdırmazlık maddeleri
5.6 Yağlar
5.7 Sinyal aktarma sıvıları
5.8 Isı yalıtım malzemeleri
6 Hijyenik tasarım ve yapı
6.1 Genel
6.2 Yüzeyler ve geometri
6.3 Kaynak
6.4 Boşaltılabilirlik
6.5 Yalıtım
6.6 Kurulum, destek ve düzen
6.7 Ekipmanın entegrasyonu
7 Hijyenik Tasarım Değerlendirmeleri
7.1 Test ve sertifika şeması
7.2 Ekipman için kalifikasyon aşamaları
Gıda Makinaları Hijyenik Ürün Belgelendirme kapsamında basvuru@astormayer.com.tr adresine her türlü sorunuzu yöneltebilirsiniz.